popis

Kniha o úžasnej expedícii za hranice bežných dní. Zdravíme vás, vitajte ... a napíšte nám: dvorakova.dana@gmail.com

Sunday, January 08, 2012

Máme sa dobre a sme v pohode

Dnes sme dostali jednej z najkrajších reportov z krstu našej cestopisnej knižky Východné Turecko. A keďže, ako uvidíte sami, jeho slová a posolstvo sú nadčasové a netýkajú sa len krstu, ale celého obsahu a zmyslu našej knihy, sme nesmierne radi, že ho môžme aj dnes zverejniť.

MIROSLAV:

Krstenie je vždy sviatok. Zíde sa rodina, priatelia a objekt dnešnej dobrej nálady je zahrňovaný obdivom, úsmevmi, prianiami len toho najlepšieho. A je v podstate jedno či slávnosť je venovaná živému, alebo materiálnemu oslávencovi. A tak nejako sa niesol krst Dankinej a Jozefovej knihy o výlete do krajiny civilizovane-necivilizovanej, východného Turecka.
V prítmí čajovne na Zámockej ulici sa stretli známi, kolegovia, rodina, diaľkoví turisti, či len čitatelia Dankiných blogov. Diskutujúc vo všetkých možných i nemožných sediacich a ležiacich pozíciách čakali na dvoch hlavných aktérov dnešného večera. Potom už nastala minúta F a Danka sa ujala slova, aby nám priblížila zážitky, ktoré teraz vyznievajú úsmevne, ale v skutočnosti ich na vlastnej koži prežiť by asi pre mnohých z nás znamenalo hlboký regresný návrat do prehistorických barbarských koreňov násilia voči blížnemu svojmu. Pretože Turecko je len toť kúsok, aj do EU sa tlačí, ale mentalita a spôsob každodennej existencie v tejto krajine je pre nás niekedy až nepochopiteľný.
Danka pri predčítaní niektorých statí knihy dopĺňala text opisom deja súvisiaceho, čo dodávalo situáciám nový rozmer. To čo teraz boli už len úsmevné príhody museli byť dosť frustrujúce a na psychiku náročné tlaky a je obdivuhodné, že títo dvaja cestovatelia zvládli putovanie bez odsudkov voči inému spôsobu života a pochopili, že Turci len žijú svoj vlastný život.

Podobné predčítavanie, alebo uvádzanie kníh cestovateľov má jedno dôležité posolstvo. Aby sme si uvedomili, že vycestovať do krajiny blízkej (vzdialenosťou), ale tak vzdialenej kultúrne so svojím pohľadom na „demokraciu, pokrok, toleranciu a poriadok“ môže byť tým najhorším čo sa nám v takejto krajine môže prihodiť. Pretože oni sú v pohode. A až dočítate poslednú vetu tejto zvláštnej knihy, opýtajme sa sami seba, sme dosť tolerantní, aby sme aj my boli v pohode?


No comments: